Min blogglista

måndag 27 september 2010

Efter valet

Det har nu gått en vecka sedan valet och några dagar sedan de så kallade onsdagsrösterna räknades. Det innebär att mandatfördelningen inför den kommande mandatperioden är klar. Mandatfördelningen i den nya kommunfullmäktigeförsamlingen ser ut enligt följande:

Socialdemokraterna 15 mandat
Miljöpartiet 6 mandat
Vänsterpartiet 4 mandat

Sverigedemokraterna 2 mandat

Moderaterna 16 mandat
Folkpartiet 4 mandat
Kristdemokraterna 2 mandat
Centerpartiet 2 mandat

Socialdemokraterna har tappat 2 mandat, Moderaterna, Folkpartiet Liberalerna och Kristdemokraterna varsitt mandat.

De tre vinnarna, mandatmässigt i valet, är Centerpartiet som ökar med ett mandat, Sverigedemokraterna som får två mandat och Miljöpartiet som ökar med två mandat.

Summa summarum har den nuvarande majoriteten 25 mandat i det nya kommunfullmäktige, de borgerliga partierna 24 mandat och Sverigedemokraterna 2 mandat. Det innebär att Sverigedemokraterna är vågmästare.

Alla partier i nuvarande kommunfullmäktige har varit tydliga med att vi inte tänker låta Sverigedemokraterna få inflytande över den kort- eller långsiktiga politiska utvecklingen i Sundbyberg. Det innebär att den nya majoriteten behöver minst 26 mandat.

För tillfället pågår samtal kring hur vi ska hantera situationen. Det nya kommunfullmäktige tillträder den 1 november, fram till dess är det den nuvarande majoriteten som leder det politiska arbetet. Nämnder och styrelser tillträder den 1 januari 2011.

Nu gäller det att gemensamt ta ansvar för staden och dess utveckling. Jag kommer inte på min blogg kommentera de diskussioner och samtal som förs.

1 kommentar:

  1. Ska man vara petig så tillträder även nya KS den 1/11. Åtminstone var det så 2006.

    SvaraRadera