Min blogglista

söndag 5 september 2010

Är idrott slöseri?

I söndagens DN går det att läsa om torsdagens idrottspolitiska debatt i Sundbyberg. Debatten inleddes med att moderatorn berättade attt han var mäkta imponerad över vår stad, som väljer att investera så stort i idrottslivet. Ett antal frågor ställdes dessutom till publiken kring stadens olika idrottsatsningar och hur nöjda åhörarna var med det stöd de får. Glädjande nog var en överväldigande majoritet positiva. Det visar att det arbete vi lagt ned hitintills uppskattat och att den nuvarande majoritetens syn på idrotts- och föreningslivet ligger i linje med vad de föreningsaktiva själva tycker. Min åsikt är att idrottslivet är en viktig del av välfärden. Med ett väl fungerande idrottsliv får medborgarna bättre levnadskvalité och folkhälsan förbättras.

Tyvärr måste debatten varit något förvirrande för flera av deltagarna, eftersom moderaternas representant på plats var väldigt otydlig med vilken politik de egentligen vill föra. Desto tydligare är de dock i de komnunala beslutsorganen.

Den nuvarande politiska majoriteten vill fortsätta göra stora satsningar de kommande åren. 2008 skrev dåvarande kommunstyrelseordförande Helene Hellmark Knutsson (S) under handslaget tillsammans med Idrottsalliansens ordförande Jan Kihl. I dokumentet regleras att staden under perioden 2008-2018 ska investera  sammanlagt 250 miljoner kronor. Satsningen ska ske i en kontinuerlig och levande dialog mellan staden och idrotten. Som motprestation ska idrottsrörelsen medverka för att få fler publika arrangemang till Sundbyberg, vilket stärker vårt varumärke som en attraktiv idrottsstad.

I handslaget finns följande satsningar med:
- särskilda satsningar ska göras på tjejers idrottande
- centrum för utomhussatsningar förläggs till Örvallen med arenor för baseball, friidrott och fotboll
- centrum för inomhussatsningen förläggs till Sundbyberg IP och kompletteras med en multisportsanläggning som kan innehålla diverse olika små eller stora idrotter
- utnyttjandegraden av kommunens fotbollsplaner ökar väsentligt och ska så långt som möjligt beläggas med konstgräs och förses med elbelysning. Två fotbollsplaner ska vara uppvärmda. I kommunen ska det finnas varierande storlekar på planerna.
- naturreservetatet tillsammans med Milot och Norra Kymlinge utvecklas för idrotten och det rörliga friluftslivet
- ett ridhus etableras i anslutning till Milot
- behovet av olika formera av föreningslokaler tillgodoses och dessa ska samordnas och samutnyttjas på en eller flera utvalda platser i kommunen.

Handslaget stöds av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har valt att konsekvent inte delta i besluten. Med lite olika motiv.

Utöver handslaget vill den politiska majoriteten dessutom se över stödet till föreningslivet, i samverkan med våra föreningar. I den översynen ska bidragsregler, nolltaxa och allt annat stöd som staden ger ingå. Målet är att våra föreningar ska få så bra förutsättningar som möjligt att verka i Sundbyberg.

Valet den 19 september står mellan två tydliga alternativ. Den nuvarande majoriteten med stora satsningar på nya anläggningar står mot en moderatledd opposition bestående av fyra partier med väldigt varierande åsikter. Allt från folkpartiet som i mångt och mycket delar den nuvarande majoritetens åsikter till moderaterna som inte tycker att kommunala medel ska användas för att bygga nya anläggningar.

Vi kan läsa moderaternas affisher hur allt utom skola och äldrevård anses vara "slöseri". Jag tycker det är beklämmande att moderaterna väljer att ställa barns idrott mot omvårdnaden av våra äldre. En stad som vår har råd med både ock.

Några tydliga besked har vi fått från moderaterna: de är emot handslaget med föreningslivet och de vill avskaffa nolltaxan för våra föreningar. Skillnaden i synen på idrottslivet mellan moderaterna och övriga partier i kommunfullmäktige är stor. Det är kanske en av förklaringarna till varför det lokalt inte finns någon borgerlig allians.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar