Min blogglista

onsdag 15 september 2010

Börjar hetta till i valstugorna

Fick höra talas om en livlig diskussion mellan en representant från Miljöpartiet och en från Folkpartiet. Irritationen handlade om att Miljöpartiet i senaste numret av Mitti hade en annons där de gav sin syn på ett flertal av de påståenden som florerat i valrörelsen från den borgerliga sidan.

Det är på många sätt glädjande att diskussionsvågorna går höga i vår stad. Och visar på hur viktigt kommunpolitik är. För precis som i alla val handlar det om vilket stad du vill se i framtiden. Men även om vilka som ni tror är bäst lämpade att styra staden.

I förlängningen är det ju trots allt vår stad och den service vi ska erbjuda till våra 38 000 invånare allt handlar om. Politik är därmed på allvar, på liv eller död, för våra beslut påverkar medborgarna och deras vardag. Ett stort ansvar som måste tas på stort allvar. Därför är det naturligt att politik väcker känslor, det ska det göra, iallafall om man tror på politikens möjligheter.

Jag hade först tänkt mig att gå genom punkt för punkt i det spel som föranledde diskussionen och ge min syn på det hela. Men ångrade mig. Vill ni höra min åsikt finns jag att hitta i någon av våra tre valstugor eller kanske vid din dörr en tidig kväll.

Några snabba åsikter kan ni få i allafall:
- Sundbybergs äldreomsorg är inte sämst i landet. Däremot kan den alltid bli bättre. I Socialstyrelsens rapport 2008 (som byggde på brukarundersökningar från 2007) fick vi dåliga poäng vad gäller mat, aktivitet och information. Det är allvarligt och efter den kritik som riktades mot oss har vi tillsammans med SPF, PRO och Pensionärsalliansen kommit överens om ett antal åtgärder i ett så kallat handslag. Vi har gjort stora satsningar på matupplevelsen (byggt nya kök, anställd kockar och dietist), satsat på aktiviteter (bland annat träffpunktera för äldre, musikpedagogisk verksamhet m.m.) och på informationen (både på nätet och på respektive boende)

- Sundbybergs skolor är ständigt på frammarsch. Våra skolor tillhör de bästa i länet och ibland i landet, beroende på vad som mäts. Dock tycker jag det är viktiga är att vi ska fortsätta prova nya, spännande metoder för att förbättra resultaten, t.ex. en-till-en undervisning. Jag är också glad för det goda samarbetet vi har i nämnden, där bland annat nämndens vice ordförande Bo Nilsson (FP) gjort en viktig och betydande insats.

- Idrott och kultur är en viktig del av välfärden. Därför vill vi investera 250 mkr i nya idrottsanläggningar i överenskommelse med Idrottsalliansen. Vi vill också behålla nolltaxan för idrottslivet.

2 kommentarer:

  1. Att ha olika åsikter är en sak. Att på köpt annonsplats ljuga om motståndarens politik som MP gjorde är en helt annan sak.

    Att vi skriver att Sundbyberg har sämst äldreomsorg är inte så konstigt när vi nu blev utsedda till sämsta kommun (2008) av socialstyrelsen. Sedan utgår jag från att sossarna sedan dess skärpt till sig och arbetat med kvaliteten, och förhoppnings slipper vi vara sämst nästa gång.

    Att skolan skulle vara dålig påstås aldrig i Sundbybergsspelet, och du vet mycket väl att vi aldrig påstått att skolan skulle vara dålig i sin helhet. Däremot finns det mycket att förbättra, och framförallt på högstadienivå och lokalmässigt.

    Givetvis har vi spetsat en del påståenden i Sundbybergsspelet (och det går aldrig att ge hela bilden när man jobbar med korta texter; vilket du borde veta) men det finns inga felaktigheter i Sundbybergsspelet, och inga lögner, och där ligger den största skillnaden mot Miljöpartiets annons (som dessutom är taffligt producerad och saknar all form av humor)

    SvaraRadera
  2. Jag delar helt din åsikt kring problemet med köpta annonsplatser i tidningen med skruvade eller helt felaktiga påståenden. Dock tycker jag att bara ett parti har gjort sig skyldig till riktigt stora övertramp och det är varken MP eller FP.

    Men precis som du skriver måste budskap spetsas till och det lämnar alltid ett tolkningsutrymme.

    Dock finns det ju många frågor vi är överens och många där vi inte är överens. Vi tycker att konsthallen i Marabouparken är viktig och vill därför stödja den verksamheten. Dock är ju inte bygget finansierat av skattepengar.

    Gällande äldreomsorgen är det en undersökning som rankade Sundbyberg lägst inom tre områden. Mat, information och aktiviteter. Precis som du skriver har mycket hänt där. I Kommunala Pensionärsrådet har många bra idéer lyfts fram som också realiserats. Det enda som jag tycker är tråkigt är att kritiken av äldreomsorgen baseras på en två år gammal rapport, som dessutom genomfördes under 2007. I andra mätningar hamnar vi högre och ser vi på resurstilldelningen ligger Sundbyberg bra till. Men tyvärr ledde den enorma mediafokusering som var då till att bilden satte sig hårt. En stämpel vi inte har lyckats tvätta bort trots att mycket har hänt. Men även här vill jag ge en eloge till Kerstin Ljunggren från FP som varit mycket konstruktiv och aktiv i att uppfylla vårt mål om att vi ska vara den bästa staden att åldras i.

    Det handslag vi har tecknat med PRO, SPF och Pensionärsalliansen är ett viktigt steg på vägen.

    SvaraRadera